Wonen in een buurtje met een dorps karakter

Jan Pieter Oosterveld van Quadrant Architecten BNA maakte het ontwerp van de woningen in Buitengewoon Lommerrijk. Het mooie landschap rondom en de wens om hier een dorpse woonsfeer te creëren met veel variatie, waren voor hem de inspiratie om tot dit ontwerp te komen. Het resultaat is dat bijna geen huis hetzelfde is.
Als Jan Pieter begint te vertellen komt de nieuwbouw al een beetje tot leven.
Dit wordt echt heel mooi.

 

“In het totaal komen 31 woningen in Buitengewoon Lommerrijk. Er zijn 2 verschillende comfortwoningen, hoek- en tussenwoningen en twee-onder-een-kapwoningen. De comfortwoningen hebben een woonlaag en dan gelijk een schuine kap, de andere woningen zijn een verdieping hoger. Ik heb deze woningen gemixt, zodat je straks een speels spel van hoog en laag krijgt. Dat was stap 1 van het aanbrengen van variatie.”

architect buitengewoon lommerrijk

Divers en toch een familie

Jan Pieter vervolgt: “Vervolgens hebben we ‘gespeeld’ met drie verschillende aardse steenkleuren en een witte kleur steen voor de accenten en woningen met topgevel. Op de comfortwoningen na hebben alle woningen een antracietkleurige plint. Door overal dezelfde type handvorm steen toe te passen, steeds dezelfde details terug te laten komen en de voortuinen te voorzien van groene haag is Buitengewoon Lommerrijk een gevarieerde eenheid geworden. Overduidelijk zijn de woningen familie van elkaar.”

vogelvlucht buitengewoon lommerrijk

Spelen met details

Als we Jan Pieter vragen naar de details, vertelt hij verder: “Met de witte steen zijn banden in het metselwerk gemaakt. De ene keer is dit accent op de verdieping en soms ook op de begane grond. Diverse woningen hebben op de verdieping openslaande deuren met Frans balkon en altijd is de voordeur geaccentueerd met een gemetseld kader. Op diverse plekken is dat kader ook om de ramen gemaakt.”

“De woningrijtjes in Buitengewoon Lommerrijk zijn maximaal 5 woningen lang. Dat is al heel kleinschalig, maar door één van de woningen in zo’n rij een topgevel of dakkapel te geven en één woning met de accentsteen wit te kleuren, oogt de rij nog vriendelijker. Elke rij wordt beëindigd aan weerszijden met een gemetselde schoorsteen. Dit accent is ook bij de tweekappers doorgezet.”

mensen lopen

Toekomstmuziek

“Als je straks een rondje loopt, zal je herkennen wat ik verteld heb. Dat elke woning iets unieks heeft en dat het een mooi dorps ensemble is dat eenheid uitstraalt. Natuurlijk ga ik kijken als de woningen gebouwd zijn. Dan hoop ik vooral te zien dat mensen volop genieten van hun huis en dat de tuinen groen kleuren, zodat groen en architectuur elkaar versterken.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en events
✓ Nuttige informatie rondom het kopen van een nieuwbouwwoning

Ik heb interesse in: *

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.